| Ingrediënten |
2 el olijfolie
1 ui in dunne plakjes gesneden
350 g courgette, in plakjes gesneden
350 g gewassen spinazie
1/2 thl vers geraspte nootmuskaat
zout en peper
225 g kwark
50 g verse witte broodkruimels (stokbrood)
2 th fijngesneden verse of 1 th gedroogde marjolein naar keuze
2 th fijngesneden verse of 1 th gedroogde basilicum naar keuze
1 ei geklutst
2 el gesmolten boter
plakjes courgette, geblancheerd voor de garnering
|
| Bereiding |
Verwarm de olie in een koekenpan, doe er de ui en de cougettes bij en fruit ze 5 minuten op een laag vuur tot ze zacht en licht gekleurd zijn.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uilekken op absorberend papier. Pureer ze in de keukenmachine.
Doe de spinazie in een pan en laat deze zonder water toe te voegen, ongeveer 10 minuten op een laag vuur koken tot ze zacht is. Roer af en toe.
Giet zorgvuldig af en hak de groente fijn..
Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak.
Doe de courgettes in een pan met dikke bodem en laat ze 2-3 minuten op een zacht pitje droog stomen. Doe ze over in een schaal en klop de kwark, de broodkruimels, het basilicum, en eventueel de marjolein er door heen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Klop het geklutste ei erdoor om te binden.
Verwarm de oven voor op 160 gr.C. Vet de groente terrine schaal in met gesmolten boter bekleed de bodem met vetvrij papier en vet dit ook in.
Schep de helft van het courgettemengsel op de bodem van de schaal, druk het goed aan en spatel het oppervlak glad.
Verdeel er de spinazie in een gelijkmatige laag overheen, en eindig met de rest van het courgettemengsel. Druk goed aan. Dek de schaal af met ingevet folie (deksel van schaal zal ook wel goed zijn) en zet het in een bakblik. Vul dit tot de helft met kokend water.
Zet 1 1/4 uur in de oven of tot het mengsel stevig aanvoelt als u er een mes insteekt.
Neem uit het bakblik (met water) en laat helemaal afkoelen in de ovenschaal.
Laat de paté ’s nachts in de koelkast opstijven.
Snijd met een rond mes de zijkanten van de paté van de ovenschaal. Stort hem dan voorzichtig op een schaal, verwijder het vetvrije papier.
|