amandelmelk
| Receptnaam | amandelmelk | ||
|---|---|---|---|
| Zelf amandelmelk maken is niet moeilijk, maar het levert wel een heerlijk romige en natuurlijke drank boordevol voedingsstoffen op. Dat is eens iets anders dan “amandelmelk” uit een pak, met maar 2% amandelen. Amandelmelk is een natuurlijke sportdrank vol vitamines en bouwstoffen, maar ook een uitstekende vervanger voor koemelk voor mensen met een koemelkallergie of voor vegetariërs. Het is zo lekker, dat het moeilijk is om het niet meteen in één keer op te drinken. | |||
| Ingrediënten |
750ml water (plus nog 750ml voor het weken) |
||
| Bereiding |
Voorbereiding Laat de amandelen een nachtje (minimaal 8 uur) weken in water, zodat ze zachte worden en dus in de mixer of blender kunnen. Hou rekening met een verhouding van 3:1, dus driemaal zoveel water als amandel, omdat ze een deel absorberen en dan gaan uitzetten. Bereiding Giet het water de volgende dag af en doe de amandelen in een mixer of blender, samen met de dadels en vers water (zoals in de ingrediënten vermeld). Mix het geheel tot er een fijn papje ontstaat, ongeveer 2,5 tot 3 minuten. Doe een panty, kaasdoek of iets met een vergelijkbare fijne structuur in een zeef en giet de pap in de zeef, zodat de melk er doorheen loopt en de pulp opgevangen wordt. Als je merkt dat het niet meer door loopt, kun je er even in roeren. Als de amandelmelk uitgelekt is, neem je het zeefdoek uit de zeef en vouw je de punten samen, om het nog een keer extra uit te knijpen. Bewaar de amandelmelk maximaal 5 dagen in de koelkast. Voeg naar smaak een snufje zout toe, maar gebruik kleine stapjes. Je merkt dat de smaak dan verbetert van een beetje flauw naar “zo, dit is de lekkerste melk die ik ooit heb geproefd!” Het pulp kun je eventueel gebruiken als amandelmeel om mee te bakken. Spreid het daarvoor op wat bakpapier en zet het in een tot 80°C voorverwarmde oven. Af en toe een beetje mengen, totdat het droog en licht geroosterd is. Na het afkoelen kun je het nog even in een mixer fijner malen en dan in een afgesloten blik of bakje bewaren, totdat je een keer amandelkoekjes of een amandelreep gaat maken. Tips |
||
| Hulpmiddelen |
blender |
||
| Opmerkingen |
De verhouding water : amandel kun je naar eigen smaak aanpassen. Als je van een dikkere, meer romige melk houdt, voeg dan minder water toe. Je kunt naar smaak wat vanille extract toevoegen, of wat pure chocolade. Voeg dit er dan in de blender bij. |
||