| Ingrediënten |
400 gr gedopte verse witte bonen (of blik witte bonen in tomatensaus)
1 thl plantaardige olie
2 rode uien, gepeld in dunne plakken
1 1/2 theelepel korianderzaad
1 theelepel gele mosterdzaad
1 theelepel fenegriekazaad
zaadjes uit 5 kardemompeulen
3 rode chilipepers (of meer als u van pittig houdt), in ringetjes
12 verse kerrieblaadjes
6 citroenblaadjes (kaffir lime)
handje korianderwortel, gewassen en fijngehakt
4 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
2 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
sap van 2 limoenen
3 eetlepels vissaus
1 1/2 blik van 400 ml gepelde tomaten
2 dl kokosmelk
300 gr daslook
|
| Bereiding |
Zorg dat de bonen gedopt of de gedroogde bonen voorgekookt zijn.
Verhit de olie in een braadpan op halfhoog vuur en smoor de uien zacht en glazig.
Verwarm in een andere pan de vier specerijen tot het aroma vrijkomst en ze gaan springen in de pan.
Schud ze in een vijzen en wrijf ze nog warm met een stamper tot poeder
Doe de warme specerijen bij de glazige uien en voeg ook de chilipeper, kerrieblaadjes, citroenblaadjes en korianderwortel toe.
Smoor alles 5 minuten op laag vuur en doe de knoflook. palmsuiker, limoensap en vissaus in de pan.
Roer alles door elkaar en laat het 5 minuten sudderen.
Roer de tomaten door de inhoud van de pan en laat de saus 10 minuten pruttelen, voeg de bonen en de kokosmelk toe; laat de curry 10-15 minuten pruttelen ( of tot de verse bonen gaar zijn.
Was intussen het daslook heel goed, zoek het blad voor blad uit om te kijken of er geen steentjes inzitten.
Voeg vlak voor de curry gaar is het daslook toe en verwarm het mee tot de blaadjes net zacht zijn. Laat het niet te gaar worden – daslook moet heldergroen zijn en glanzen.
Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe.
De curry moet zacht van smaak, geurig, lichtzoet, pittig en hartig zijn, net heet genoeg om je te verwarmen.
|