IN DE OVEN GEROOSTERDE WINTERGROENTEN (VEGETARISCH)
| Receptnaam | IN DE OVEN GEROOSTERDE WINTERGROENTEN (VEGETARISCH) | ||
|---|---|---|---|
| Ingrediënten |
Voor vier porties heb je nodig: |
||
| Bereiding |
Je roostert de groenten op de bakplaat van je oven. De meeste bakplaten zijn groot genoeg om deze hoeveelheid groenten te bevatten. De winterpenen, de aardappelen, de ui en de appelen moeten eerst geschild en in blokjes worden gesneden. Maak die blokjes niet te klein, anders roostert het niet mooi gaar. De knoflook wordt pas later toegevoegd. Doe alle groenten in een ruime schaal en meng ze door elkaar. Doe er vervolgens de vier eetlepels azijn bij, een flinke scheut olijfolie, zout en peper en de kruiden. Meng dat ook door elkaar, desnoods met je handen. Wees niet te zuinig met de olie, want anders verbrandt alles. Bovendien verdeelt de olie de smaken mooi over de groenten. Spreid de groenten uit op het met olie ingevette bakblik. Zorg dat niets boven op elkaar ligt, anders roostert de groente niet. Schuif het geheel midden in een redelijk hete oven. De groenten moeten ongeveer 30 minuten in de oven blijven, tot de aardappelen aan de buitenkant bruin zijn en donkere randjes krijgen. In die bruine korstjes zit alle smaak die deze schotel zo anders maakt. Tijdens het roosteren moet je de groenten elke tien minuten omscheppen. Twee à drie minuten voor het einde van de baktijd voeg je de fijngehakte knoflook toe, en roert alles nog een keer door. Knoflook verbrandt snel en wordt dan bitter. Daarom voeg je het pas op het allerlaatst toe. |
||
| Hulpmiddelen | |||
| Opmerkingen |
Je kunt deze in de oven geroosterde groente als bijlage bij een goed stuk vlees eten. Gewoon ernaast scheppen, de piepers zitten er immers ook al in. Als basis van een vegetarische schotel zijn deze groenten ook heerlijk. Of je kunt 150 gram in dunne repen gesneden rauwe ham toevoegen, als je het bakblik uit de oven hebt gehaald. |
||