| Bereiding |
ZO GA JE TE WERK
Laat het mosterdzaad een dag weken in de azijn (24u) voeg hier eventueel wat suiker en zout aan toe. Dit helpt de zure smaak te verminderen en zorgt voor extra binding.
Nadat de zaden een dag hebben getrokken kan je het mengsel gaan malen in een vijzel of keukenmachine. Zelf gebruikt Timon een vijzel van ongeveer 12,5 diameter. Hoe langer je blijft vijzelen hoe fijner de mosterd.
Zie je tussendoor dat de mosterd niet de gewenste vloeibaarheid heeft? Voeg er dan wat extra azijn aan toe. Let goed op, want de grofheid en vloeibaarheid is een belangrijke factor. Is de mosterd bijvoorbeeld te dun? Voeg er dan meer zaadjes aan toe. Proef tussendoor om zo de gewenste smaak te krijgen.
Is de mosterd wat zuur geworden? Voeg dan extra water, honing of suiker toe.
De basis is klaar wanneer je de structuur zelf goed vindt. Mis je hier en daar een kruidige smaak? Begin dan met het experimenteren van kruiden.
Is de mosterd na een tijd wat droger? Om de houdbaarheid te verlengen voeg je er extra kruidenazijn aan toe.
|