Het basisrecept voor brood
| Receptnaam | Het basisrecept voor brood | ||
|---|---|---|---|
| Ingrediënten |
Per 100 gram: |
||
| Bereiding |
Bij droge gist moet je deze in het water oplossen deze gist heeft iets meer tijd nodig om actief te worden. Droge gist is ook hoger geconcentreerd dus dan zul je ongeveer 15 gram nodig hebben per kg. Doe water in een kom, doe de gist erbij en daarna de bloem/meel en suiker. Meng en kneed dit tot je een niet plakkerige massa hebt voeg dan het zout erbij. Kneed dit met de hand of met de machine bij 600 bloem heb je ongeveer 900 gram deeg dat is één brood, 2 stokbroden, 2 halve broden of 9 grote pistolets. Nadat je het deeg gekneed hebt en het deeg stevig en elastisch aanvoelt leg je dit onder een doek met bloem of stop het deeg in een plastic zak. Ook hierbij geld een deegtemperatuur van 25 c graden, bij kouder deeg probeer dan door in warme omgeving te leggen te temperatuur te verhogen bij warm deeg zul je merken dat het deeg dan sneller rijst & dat je hierdoor sneller moet werken om het brooddeeg te verwerken. Nadat het deeg 15 minuten heeft gerust druk je de lucht uit het deeg en maak je er een deegpunt(je) van. Dit doe je op de volgende wijze: druk het deeg plat (er mag best wel wat lucht in blijven zitten). Leg je beide handen op het deeg met vingertoppen onder het uiteinde van het deeg. Rol het deeg puntvormig op terwijl je bij iedere keer de handeling herhaald (Leg je beide handen op het deeg met vingertoppen onder het uiteinde van het deeg) en ga net zolang door tot je geen deeg meer onder je handen hebt. Je doet dit terwijl iedere keer ervoor zorgt dat deeg stevig wordt opgerold. Laat deeg weer rusten. Het volume moet iedere keer verdubbeld zijn nadat hij rust (rijst). Dek het deeg altijd af om te voorkomen dat het deeg korst vormt. Het op-gepunte deeg druk je na de rijs weer plat en vouw de punten over elkaar heen zodat er een rechthoekige deegplak met gelijkmatige dikte overblijft. Druk deze nogmaals goed aan zodat de laatste gassen (bellen) niet meer aanwezig zijn en rol het deeg stevig op. Decoreer het eventueel en leg het in een broodbakblik of of een bakplaat, laat het deeg zeker 1 uur rijzen. Bak het brood in een 40 tot 60 minuten gaar bij een temperatuur van ongeveer 220 graden. |
||
| Hulpmiddelen | |||
| Opmerkingen | |||