| Ingrediënten |
1 middelgrote flespompoen
1 el plantaardige olie
1 rode ui, gepeld, in dunne plakken
3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 groene chilipeper, gehakt (verwijder de zaden niet
10 kerrieblaadjes
blaadjes van 1 bosje verse koriander; hak de wortels en stelen fijn
1 thl mosterdzaad
1 thl venkelzaad
2 el suiker, of naar smaak
2 el vissaus, of naar smaak
sap van 2 limoenen, of naar smaak
15-20 kleine rijpe tomaten
blik van 400ml gepelde tomaten
2 1.2 dl kokosmelk (vers of uit blik
|
| Bereiding |
Halveer de pompoen met een scherp mes, verwijder de zaden en schil hem.
Snijd in parten van 5 cm.
Zet een pan met een dikke bodem op halfhoog vuur.
Giet de olie erin en doe de ui erbij.
Zet het vuur laag en smoor de ui tot hij glazig is (ongeveer 10 minuten)
Voeg de knoflook, chilipeper, kerrieblaadjes en korianderwortels en steeltjes toe en laat alles zachtjes smoren.
Rooster intussen de mosterd- en venkelzaadjes in een droge koekenpan met antiaanbaklaag tot de aroma’s vrijkomen.
Stamp ze fijn in een vijzel, doe ze bij de uien in de pan en smoor alles nog 5 minuten langer
Doe de pompoen erbij, roer alles goed door elkaar en smoor de groenten 10 minuten op laag vuur. Boeg de suiker, de vissaus en het limoensap toe.
Het is belangrijk dat u het mengsel proeft, zodat geuren en smaken in balans zijn. Het moet een aangenaam hete (maar niet te hete) curry worden – zoet (maar niet mierzoet), zuur (maar niet té) en zout genoeg aan de basis.
Wanneer u de juiste balans hebt getroffen kunt u de tomaten toevoegen; knijp ze licht in uw handen zodat ze breken en hun aroma vrijkomt. Doe ook de gepelde tomaten in de pan. Laat alles ongeveer 20-25 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is als u er met een vork in prikt.
Schenk de kokosmelk erbij en laat de curry nog 5 minuten pruttelen.
De tomaten en de kokosmelk geven dit gerecht dikte en verfijning en het eindresultaat is een mooie gladde curry.
Zet het vuur uit en laat hem afkoelen.
Warm de curry langzaam op wanneer u gaat eten.
Zoals bij alle stoofschotels het geval is wordt de maak intenser wanneer u hem eerst laat afkoelen en dan weer opwarmt.
|